Nya krav på hållbarhetsrapportering omfattar fler företag i Sverige och EU. Här redogör vi för vad och när som gäller för CSRD, ESG och GRI.
Mycket sker inom miljö- och hållbarhet med förnyade direktiv, lagar och riktlinjer, som syftar till att bidra till en positiv utveckling för samhället och vår planet. Det innebär att företag med krav på hållbarhetsrapportering står inför betydligt mer omfattande krav.
Vilka företag har krav på hållbarhetsrapportering?
Alla organisationer oavsett storlek kan med fördel rapportera om sitt hållbarhetsarbete. Företag av en viss storlek är dock skyldiga enligt lag att rapportera om sin hållbarhetspåverkan.
I skrivande stund sommaren 2024, gäller det bolag som uppfyller minst två av följande kriterier under de senaste två åren:
- Fler än 250 anställda i genomsnitt
- En balansomslutning på mer än 280 miljoner kronor
- En nettoomsättning som överstiger 550 miljoner kronor
Under de närmaste åren kommer även små och medelstora börsnoterade företag, vissa kreditinstitut och försäkringsbolag omfattas av krav om hållbarhetsrapportering. Se mer information längre ner i artikeln.
Frivillig rapportering av hållbarhet
Även de företag och organisationer som inte faller under kraven för hållbarhetsrapportering kan välja att redovisa sitt hållbarhetsarbete. Det kan ske på samma sätt som för större verksamheter i en hållbarhetsrapport eller vara en del av förvaltningsberättelsen. Även om det inte finns krav på att då redovisa enligt en särskild standard eller ramverk är det ändå lämpligt att utgå från sådana för att det ska bli rätt och informationen vara enklare att värdera.
Add Miljöledningssystem ger stöd i hållbarhetsarbetet för små och stora företag och organisationer.
Boka ett möte för mer information.
Standarder och ramverk för hållbarhetsrapportering
Det finns flera standarder och ramverk för hållbarhetsrapportering som organisationer använder för att mäta och kommunicera sina insatser inom hållbarhet på ett öppet och ärligt sätt. Genom att följa etablerade riktlinjer kan verksamheter effektivare hantera sina hållbarhetsmål och adressera viktiga sociala och miljömässiga utmaningar.
Några av de mest använda ramverken är:
- CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive
- ESG – Environmental, Social, Governance
- GRI – Global Reporting Initiative
Nedan går vi igenom vad respektive standard eller ramverk innebär och vilka krav de ställer vid hållbarhetsrapportering.
CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive
CSRD är ett EU-direktiv som innehåller regler för vilka företag som har krav på sig att hållbarhetsrapportera samt vad de måste uppfylla. Riktlinjerna ersätter det tidigare direktivet NFRD om icke-finansiell rapportering och har kommit till för att förbättra rapportering av hållbarhet bland företag inom EU.
Målet är att verksamheter med stöd av krav i CSRD ska rapportera mer detaljerat och transparent om sina hållbarhetsinsatser, och inspireras att integrera hållbarhet i affärsstrategin. Det inkluderar att beskriva mål, strategier, risker och resultat relaterade till hållbarhet. Syftet är att öka jämförbarheten och tillförlitligheten av hållbarhetsdata, vilket underlättar för investerare, konsumenter och andra intressenter att fatta välgrundade beslut.
CSRD införs stegvis enligt en fastställd tidsplan. Direktivet innehåller specifika krav och råd vid hållbarhetsrapportering och ska se till att företag följer de nya reglerna och redovisar på rätt sätt.
Krav om hållbarhetsrapportering enligt CSRD införs stegvis
CSRD började att gälla 1 januari 2024 och införs gradvis enligt följande tidslinje:
- Vid räkenskapsår som inleds 1 juli 2024 eller senare, ska börsnoterade företag och koncerner med mer än 500 anställda börja rapportera 2025 eller 2026.
- Vid räkenskapsår som inleds 1 januari 2025 eller senare, ska företag som uppfyller minst två av följande kriterier rapportera. Minst 250 anställda, 550 miljoner kronor i omsättning och/eller 280 miljoner kronor i balansomslutning. Första rapportering ska ske 2026.
- Vid räkenskapsår som inleds 1 januari 2026 eller senare ska börsnoterade små och medelstora företag rapportera. Gäller även vissa kreditinstitut och försäkringsbolag. Första rapportering ska ske 2027. Undantag kan vara möjligt för små och medelstora företag under en övergångsperiod fram till 2028.
- Vid räkenskapsår som inleds 1 januari 2028 eller senare ska icke-EU-företag med över 1,7 miljarder kronor i omsättning inom EES under de senaste två åren börja rapportera om de har ett dotterbolag eller filial i EU som uppfyller kraven. De ska rapportera från 2029.
ESG – Environmental, Social, Governance
ESG är ett ramverk med kriterier för att bedöma ett företags hållbarhet och etiska påverkan. Dessa kriterier hjälper kunder, investerare och andra intressenter att förstå och utvärdera hur en verksamhet hanterar sina miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade utmaningar och möjligheter.
Genom att integrera ESG-kriterier i sin verksamhet kan företag bättre hantera risker, identifiera möjligheter och bidra till en hållbar utveckling. Det finns inget krav på att göra hållbarhetsrapportering enligt ESG. Ramverket har dock kommit att bli en central del av redovisning och hjälper till att skapa en mer ansvarsfull och långsiktigt hållbar affärsverksamhet.
Omfattar miljö, socialt ansvarstagande och bolagsstyrning
ESG sträcker sig över tre områden; miljö, socialt ansvarstagande och god företagsstyrning.
- Inom miljöområdet handlar det om frågor som rör klimatförändringar såsom grön el, utsläppspolicyer med mera. Det inkluderar även resurshantering och användning av förnybara resurser för att främja hållbarhet.
- Socialt ansvarstagande innebär att företag aktivt arbetar för att förbättra arbetsförhållanden genom att främja rättvisa arbetsvillkor, uppmuntra mångfald och inkludering på arbetsplatsen samt stödja samhällen genom olika samhällsprojekt och initiativ. Det handlar också om att hantera leverantörskedjan på ett etiskt sätt för att säkerställa att alla intressenter blir behandlade rättvist.
- God bolagsstyrning syftar till att etablera tydliga strukturer och processer för att säkerställa transparens och ansvarsfullhet. Det inkluderar att införa hållbarhetsredovisning för att kommunicera företagets hållbarhetsinsatser, genomförande av due diligence för att identifiera och hantera risker relaterade till ESG-faktorer, samt utveckling av affärsmodeller som främjar långsiktig hållbarhet och ansvarsfullt företagsbeteende.
GRI – Global Reporting Initiative
GRI är en internationell oberoende organisation som tar fram standarder för rapportering och kommunikation av hållbarhet. Den ger tydliga regler och råd om hur företag och organisationer världen över kan redovisa på ett transparent och jämförbart sätt om olika hållbarhetsaspekter relaterat till miljö, samhälle och ekonomi.
Det gör det enklare för externa parter att förstå hur en verksamhet presterar och dess miljöpåverkan. Målet med GRI är att förbättra hållbarhetspraxis globalt genom att tillhandahålla ett konsekvent och allmänt accepterat rapporteringsramverk. GRI uppmuntrar också till ett ansvarfullt företagande och bjuder in till samtal och samarbete kring hållbarhet. Ramverket är flexibelt och har inga särskilda krav för hållbarhetsrapportering. Det gör att det går att använda för verksamheter av alla storlekar och branscher.
Förstå skillnaden av standarderna och ramverken
Även om CSRD, ESG och GRI alla hanterar hållbarhet, skiljer de sig åt i hur de används och vad de fokuserar på.
- CSRD är en EU-lagstiftning som förklarar vem som måste rapportera om hållbarhet och hur de ska göra det.
- ESG är ett bredare ramverk för att bedöma företagets hållbarhetsaspekter och risker.
- GRI är en standard för hållbarhetsrapportering och kan används som en checklista för företag att redovisa sina hållbarhetsprestationer.
Läs även: Certifiering i ISO 14001 – Vad det innebär att certifiera sig
Uppnå miljö- och hållbarhetsmål med Add Miljöledningssystem
Organisera ditt miljö- och hållbarhetsarbete och gör det till en naturlig del av din verksamhet med Add Miljöledningssystem. Add hjälper dig att planera, utföra, följa upp och agera i miljö- och förbättringsarbete, vilket ger dig ett helhetsperspektiv och gör det enklare att dokumentera arbetsprocesser, följa miljöpolicy och nå era miljömål.
Verktyget hjälper dig att följa lagstadgade krav, standarder och andra riktlinjer. Du kan till exempel koppla dokument, rutiner, avvikelser och förbättringsåtgärder till specifika krav inom ISO 14001 eller annat ramverk och få allt samlat i en och samma plattform.
Upptäck Add Miljöledningssystem idag och gör det enkelt att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor.