Skyddsrond – Hur det går till och bra saker att tänka på



En skyddsrond är till för att säkerställa en god arbetsmiljö där medarbetare kan arbeta utan risk för skador och sjukdomar.
Genom regelbundna skyddsronder kan arbetsgivaren systematiskt identifiera och åtgärda potentiella risker och förbättringsområden.

Här förklarar vi hur en skyddsrond går till och vad som är viktigt att tänka på.

Vad är skyddsrond?

En skyddsrond innebär att man gör en noggrann undersökning av arbetsplatsen för att göra den säkrare och hälsosammare att arbeta på genom att upptäcka och åtgärda eventuella brister och risker.

Enligt Arbetsmiljölagen (1977:1160) är arbetsgivaren skyldig att systematiskt undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp arbetsmiljön. Skyddsronden är en viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och kan ibland vara kopplad till organisationens arbetsmiljöledningssystem.

Vem ska utföra en skyddsrond?

Vanligtvis genomförs skyddsronden av ett skyddsombud i samarbete med arbetsgivaren. Skyddsombudet är en representant för de anställda och arbetar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö. För att öka engagemanget och få olika perspektiv kan det vara bra att rotera skyddsombuden mellan olika avdelningar vid varje skyddsrond.

Det är inte alla arbetsplatser som har ett skyddsombud så det finns inget krav på att den måste vara med. Arbetsgivaren kan även gå rondering själv.

Add Rondering och Kontroll är ett digitalt verktyg som är ett stöd vid skyddsronder. Kan användas separat eller som en del av ditt arbetsmiljöledningssystem.

Planera in skyddsronden under en vanlig arbetsdag

Det är viktigt att involvera medarbetarna i planeringen av skyddsronden för att få allas perspektiv på arbetsmiljön. Därför är det bäst att planera skyddsronden under en vanlig arbetsdag när förhållandena på arbetsplatsen är normala, i stället för under semestertider då många är frånvarande.

Meddela gärna i förväg att ni ska göra en skyddsrond så att alla får möjlighet att reflektera över arbetsmiljön och identifiera förbättringsområden.

Var observant och dokumentera

När du utför en skyddsrond är det viktigt att noggrant dokumentera alla avvikelser och risker. Genom att dokumentera vad som observerats kan du identifiera vad som behöver åtgärdas, bedöma risken och skapa en handlingsplan för förbättringar.

Om inte samtliga avvikelser kan hanteras löpande då behöver du gradera dem för att skapa en prioriteringslista där de mest allvarliga riskerna hanteras först. Avvikelser som inte åtgärdas omedelbart ska ligga i en arbetslista som tydligt visar:

  • vad som behöver åtgärdas,
  • datum när åtgärderna ska vara slutförda och
  • vem som är ansvarig.

Återkoppla alltid resultat och åtgärder till medarbetarna för att säkerställa transparens och engagemang.

Add Rondering och Kontroll hjälper dig att dokumentera, förbättra och följa upp din skyddsrond.
Boka ett möte och se hur det fungerar.

Många fördelar att göra skyddsronder

Genom att regelbundet genomföra skyddsrond kan man förhindra olyckor och arbetsrelaterade sjukdomar genom att tidigt identifiera och åtgärda potentiella risker. En säker och hälsosam arbetsmiljö främjar också medarbetarnas trivsel och produktivitet, vilket i sin tur bidrar till företagets resultat. Dessutom kan skyddsronden öka engagemanget och delaktigheten bland både arbetsgivare och anställda genom att öka medvetenheten om arbetsmiljöfrågor och främja en säkerhetskultur.

Några saker att tänka på inför din skyddsrond

Att genomföra en skyddsrond kan vara utmanande på flera sätt, vilket det är viktigt att ha i åtanke inför planeringen. En vanlig utmaning är att få engagemang och delaktighet från alla inblandade parter. Var därför noga med att förklara vikten av skyddsronden för dina medarbetare och informera i god tid innan ronderingen ska utföras.

Kunskap och kompetens är också avgörande för att korrekt kunna identifiera och dokumentera risker i olika delar av organisationen. Se till att skyddsombudet har rätt och aktuell utbildning för att utföra uppgiften effektivt.

Det är också nödvändigt att ha tillräckligt med tid och tillgång till medarbetare för att genomföra en grundlig och noggrann skyddsrond.

💡 För att få mer hjälp med din skyddsrond får du här en checklista för skyddsrond att spara!

Olika typer av arbetsmiljö att undersöka

Arbetsmiljön omfattar många olika delar, från den fysiska arbetsplatsens förhållanden till den digitala miljön vid distansarbete. Vid skyddsronden bör man särskilt undersöka:

  • Fysisk arbetsmiljö: Belysning, ljudnivå, inomhusklimat, skyddsutrustning, säkerhet (utrymningsvägar, brandvarnare etc.).
  • Psykosocial arbetsmiljö: Arbetsbelastning, arbetstid, kommunikation, socialt stöd, gruppklimat.
  • Digital arbetsmiljö: Fungerande teknik, effektiva system, användarvänlighet.
  • Distansarbete: Utrustning, tekniska frågor, arbetsrutiner, balans mellan arbete och fritid, kommunikation med kollegor, variation och pauser.

När det är enkelt blir skyddsronden av

Add Rondering och Kontroll är en lösning där du enkelt kan skapa egna regelbundna ronderingar eller kontroller. Varje ansvarig får en lista med kontrollinstruktioner och bilder som kan nås direkt i mobilen eller datorn.

Oavsett om det gäller brandskydd, arbetsmiljö, livsmedel, lokaler, dokument eller andra säkerhetsrelaterade ronder kan Add Rondering och Kontroll användas som en fristående lösning eller som ett kompletterande tillval till ditt arbetsmiljöledningssystem.

Med effektiva verktyg och systematiska skyddsronder kan du säkerställa en trygg och hälsosam arbetsmiljö som främjar både trivsel och produktivitet.

Boka en kostnadsfri demo av Add!

Mer intressant läsning