Kvalitetschefen står inför en rad utmaningar i dagens snabbt föränderliga arbetsliv. AI och digitalisering ställer krav på nya
arbetssätt, medan kompetensförsörjning och behovet av bredare kunskap pressar organisationer att tänka nytt.
Systematiskt kvalitetsarbete täcker numera in hela verksamhetens utveckling från att tidigare ha fokuserat mer på produktivitet, ISO 9001 och andra kvalitetsstandarder. I denna artikel lyfter vi fem av de största utmaningarna som präglar kvalitetschefens arbete just nu.
Fem utmaningar som kvalitetschef
- Digitalisering och AI
- Motivera behov och ekonomisk nytta
- En bredare roll för kvalitetschefen
- Engagera medarbetare i kvalitetsarbetet
- Tillgodose kort- och långsiktig kompetensförsörjning
Digitalisering och AI ger kvalitetschefen nya förutsättningar
Den digitala omställningen fortsätter att vara en stor utmaning för många kvalitetschefer och verksamheter. Teknikskiftet kräver både ny kompetens och nya arbetssätt för att säkra kvalitet i en alltmer digitaliserad verksamhet. En särskild utmaning ligger i att se till att digitaliseringen faktiskt förenklar och effektiviserar arbetet istället för att skapa nya administrativa bördor.
AI ger nya möjligheter för proaktivt kvalitetsarbete och datadriven beslutsfattning, men ställer samtidigt höga krav på kvalitet av data och systemintegration. Datamängden ökar vilket även kräver större kunskap i dataanalys och statistik. Här kan AI göra det enklare att både analysera och förstå resultatet.
Digitaliseringen innebär också att kvalitetschefen måste hantera förändringsledning när traditionella arbetssätt blir ersatta av digitala lösningar. Det ställer också särskilda krav på kvalitetsledningssystem som ska kunna hantera både analoga och digitala processer. Dessutom ökar behovet av att utveckla nya kvalitetsindikatorer och mätmetoder som är anpassade för en digital miljö, där realtidsdata och automatiserad övervakning blir allt viktigare verktyg i kvalitetsarbetet.
Samla kvalitetsarbetet på en gemensam digital plattform.
Motivera behov och ekonomisk nytta
En annan utmaning som många kvalitetsledare upplever är att synliggöra kvalitetsarbetets ekonomiska värde för ledning och ägare. Genom att översätta kvalitetsinsatser till finansiella termer kan du visa hur kvalitetsarbete minskar kostnader för reklamationer, extra arbetstimmar och kassering av produkt eller insatsvara.
Arbeta gärna fram relevanta nyckeltal och mätmetoder som tydligt kopplar kvalitetsarbetet till företagets resultat och lönsamhet. Systematiskt kvalitetsarbete ökar kundnöjdhet och lojalitet, vilket driver intäkter och stärker företagets marknadsposition. Du kan till exempel göra beräkningar av kostnader för kvalitetsbrister och besparingar genom effektivare processhantering.
När du som kvalitetschef kan visa att investeringar i kvalitet ger mätbar avkastning, stärker du argumenten för att avsätta resurser till systematiskt kvalitetsarbete. Det är dock inte alltid enkelt att räkna på och inte minst kanske visa på hur proaktivt kvalitetsarbete förebygger framtida kostnader och risker. Det kan vara svårt att kvantifiera även om det är högst troligt att få ekonomisk betydelse för företagets långsiktiga resultat.
Läs mer: Vad är ett kvalitetsledningssystem och så utformar du framtidens ledningssystem
Kvalitetschefen får fler arbetsuppgifter vilket kräver bredare kompetens
Kvalitetsprofessionens breddning och ökande komplexitet skapar nya utmaningar för kvalitetschef, kvalitetsansvarig och kvalitetsledare. Rollerna har utvecklats från att primärt fokusera på kvalitetskontroll och standarder till att omfatta ett betydligt bredare spektrum av strategiska ansvarsområden.
Kvalitetschefen förväntas vara experter inom allt från verksamhetsutveckling, till informationssäkerhet, riskhantering och digital transformation. Det ställer höga krav på löpande kompetensutveckling och förmåga att väga olika intressen.
Eftersom kvalitetsrollen ser olika ut i olika organisationer och branscher uppstår också en utmaning i att definiera professionens kärnområden och gränser. Kvalitetschefer och kvalitetsansvariga måste därför utveckla en bred verktygslåda och samtidigt fortsätta att ha en djup expertis inom kvalitetsledning. Den växande komplexiteten i rollen gör det också svårare att rekrytera rätt kompetens.
Kvalitetsledningssystemet är kvalitetschefens bästa vän
Ett digitalt och väl fungerande ledningssystem för kvalitet skapar struktur, överblick och förenklar det dagliga kvalitetsarbetet. Det är navet i verksamhetens kvalitetsarbete och en förutsättning för att möta framtida utmaningar.
Addsystems ledningssystem möter verksamheters behov av processorientering, dokument- och ärendehantering samt systematiskt förbättringsarbete.
Få en genomgång av Add Kvalitetsledningssystem